Skolmåltid 2018

Skolmåltid 2018

Efter en uppskattad konferens med ”Skolmåltid 2017” bjuder vi nu på nytt in dig som arbetar med skolmåltid. Under två lärorika och fullspäckade dagar kommer du få möjlighet att lyssna på experter inom bland annat kost, ledarskap och matlagning. Arbetet i skolrestaurangen har fått alltmer betydelse för barnens utveckling och kräver numera omfattande kunskap inom såväl modern matlagning som pedagogik och service. Konferensen ger dig tillfälle att stärka din kompetens och öka dina kunskaper inom aktuella yrkesfrågor. Hur kan vi använda skolköket som en pedagogisk resurs? Hur hanterar vi specialkostfrågor och krav på önskekost? Hur höjer vi servicekänslan i skolrestaurangen? Du erhåller även tips på lämpliga arbetsställningar för ett fysiskt hållbart arbete i skolköket och låter dig inspireras av nya vegetariska maträtter för att ta elevernas måltidsupplevelse till nästa nivå.

Ur programmet:

  • Ökat samarbete mellan skola och skolrestaurang – så använder ni skolrestaurangen som en pedagogisk resurs
  • Mattrender – hur kan vi förhålla oss till dessa och få in dem i skolköket?
  • Ergonomi – så förebygger du risken för belastningsskador i skolköket
  • Så höjer ni värdskapet i skolrestaurangen
  • Erhåll tips på hur du lättare kan hantera specialkostfrågor

Lyssna till:

Lottie Lundin, leg. sjukgymnast, ergonom och hälsoutvecklare. Hon håller föreläsningar och kurser inom ergonomi, livsstil och hälsa. Sedan 2010 är Lottie instruktör i Medicinsk yoga, utbildad på IMY (Institutet för Medicinsk Yoga, Stockholm).

 

Michael Bäckman, prisbelönt kökschef på Annerstaskolan i Huddinge och en ofta anlitad föreläsare. Michael blev årets skolkock 2010 och 2016, han tog silvermedalj i storköksklassen i kock-OS 2012 och han tävlade igen med sitt lag hösten 2016. Michael och Annerstaskolan vann Arla Foods Guldko för bästa matglädjeskola 2009 och stod som vinnare av ”Årets hållbara offentliga gastronomi” på White Guide junior galan 2013. De blev även nominerade till Årets skolkök 2013.

 

Annika Wesslén, fil. lic. i kostvetenskap och leg. dietist med mångårig erfarenhet av kost- och nutritionsfrågor. Hon arbetar som föreläsare, utbildare och konsult och är författare till flera böcker samt ägnar en stor del av sin tid till att följa mattrender. Annika har tidigare forskat vid Uppsala universitet om ungdomars attityder och beteende till mat.

 

Kristina Kjellén, köksmästare på Brottkärrsskolan med 25 års erfarenhet som kock. Hon och Brottkärrsskolan vann Årets Skolrestaurang White guide junior 2013 och har varit finalist för Arla Guldko Bästa matglädjeskola 2015. Kristina var nominerad till Årets Skolkock White guide junior 2016 och 2017.

 

Elin Röös (ersätter Cecilia Blidöö), forskare och föreläsare, kommer öka din kunskap om hur du kan tänka miljösmart vid matlagningen i skolrestaurangen. En av huvudfrågorna för hennes föreläsning är huruvida vi bör satsa på ekologiskt eller närproducerat.

Lotta Thorslund (ersätter Helena Pettersson), legitimerad dietist, verksamhetskonsult på Mashie AB. Hon har specialiserat sig inom ämnet livsmedelsallergier vid Allergimottagningen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och har erfarenhet från olika kommunala verksamheter. Hon har utvecklat och genomfört kurser bland annat inom livsmedelssäkerhet i förhållande till allergier och specialkoster.